IZLOŽBA

'HRVATSKI UČITELJSKI DOM'


 

Organizator: Hrvatski školski muzej

Autorice izložbe i monografije: Anita Zlomislić, Sonja Gaćina Škalamera dr.sc. Štefka Batinić. 

Za organizatora: Anita Zlomislić

Likovno oblikovanje izložbe i monografije: Organizirano oblikovanje d.o.o.

Fotografije: Hrvatski školski muzej, Fredy Fijačko, Milan Pezelj, Dražen Pomykalo, Dražen Bračić

Lektura i korektura: Gordana Malnar

Marketing: Marijana Bračić

Pedagoški program: Ivana Dumbović Žužić

Tehnička izvedba: Fredy Fijačko i Nikica Renić

Mjesto održavanja: Hrvatski školski muzej, Školica za 5, Hebrangova 5, Zagreb

Vrijeme trajanja: 25. 5. – 30. 9. 2023. 

Financirano sredstvima: Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

 

U galeriji  Hrvatskog školskog muzeja“ Školica za 5“ otvorena je izložba „HRVATSKI UČITELJSKI DOM“, autorica Anite Zlomislić, Sonje Gaćina Škalamera dr.sc. Štefke Batinić. Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić pozdravila je sve prisutne i naglasila kako je Hrvatski učiteljski dom zaštićeni spomenik kulture, ali i znak u prostoru prosvjetiteljskih nastojanja druge polovine 19. stoljeća čime  je ovaj Dom i nematerijalna baština u spomen na učitelje koji su ga izgradili i koji su osim izgradnje Doma osnovali i Hrvatski školski muzej. Izrazila je želju da se svi nadležni uključe u skoru obnovu doma uz nadu da će ju ova izložba ubrzati te da će Hrvatski školski muzej nastaviti svoj rad u svom Hrvatskom učiteljskom domu. Predstavnik Gradonačelnika Grada Zagreba Veljko Mihalić, voditelj Odjela za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo pozdravio je prisutne u ime Grada Zagreba i gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Čestitao je autoricama izložbe koja prvi put predstavlja Hrvatski učiteljski dom javnosti na ovaj način. Također je izrazio nadu za pozitivno rješavanje svih pitanja vezanih uz obnovu zgrade te zaključio kako Hrvatski školski muzej nudi javnosti odlične programe, a izložbu je ocijenio čistom peticom. Izaslanik ministrice Nine Obuljen KoržinekIvica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija čestitao je Hrvatskom školskom muzeju što u otežanim okolnostima entuzijastično radi i otvara već treću izložbu u novoj galeriji "Školica za 5" što je primjer poslanja muzeja koji čuva povijest znanja, ljudskih sudbina i učiteljskih života duže od jednog stoljeća. Istakao je kako je Hrvatski učiteljski dom baština na kvadrat te izjavio kako se nada da se na obnovu zgrade neće dugo čekati, istakao podršku Ministarstva kulture i medija koje skrbi za nacionalnu baštinu i otvorio izložbu. Dizajn izložbe potpisuje studio „Organizirano oblikovanje“. Izložba je otvorena u galeriji „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu do 16. rujna 2023. (izložba produžena do 30. rujna 2023.).

 

 

                                                                HRVATSKI UČITELJSKI DOM

Ova studija i istoimena izložba o Hrvatskom učiteljskom domu nisu obljetničkoga karaktera. Nastale su zbog njegova stradanja u potresima 2020., kao i prostornih problema u kojima se nalazi Hrvatski školski muzej od 2012. otkad ne može riješiti svoj pravni status u zgradi Učiteljskoga doma. Situacija je po tom pitanju neizvjesna i za ostale korisnike zgrade, među kojima treba istaknuti Hrvatski pedagoško-književni zbor, pokretača ideje o gradnji Učiteljskoga doma i jednoga od tri izvorna suvlasnika, a koji je i izvorni osnivač Hrvatskoga školskog muzeja. Muzej formalno djeluje u zgradi od 1901., no ideja o njemu nastaje istovremeno s idejom o gradnji Doma, prilikom osnivanja Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. i prve izložbe učila, pa je Muzej integralni dio ideje o podizanju Učiteljskoga doma, a potom i njezine realizacije.

Jednako kao što je to bio i veliki potres 1880., koji je izmijenio lice Zagreba i potaknuo njegovu transformaciju u moderan grad, recentni nam potres može biti prilika ne samo da vratimo Hrvatskom učiteljskom domu njegov izvorni sjaj nego i da razriješimo probleme koji su desetljećima uzrokovali njegovo neodržavanje, propadanje i kulturnu degradaciju. Premda se danas, tri godine nakon potresa, još nisu stvorili uvjeti za početak obnove zgrade, i premda se proces koji je u tom smislu pred nama može činiti neizvjestan i dugotrajan, nužno je upravo taj i takav povijesni trenutak prepoznati kao priliku, kao moguću prekretnicu u životu Hrvatskoga učiteljskog doma, koji napokon dobiva priliku biti u punom smislu tretiran kao spomenik, ali ne samo materijalne nego i nematerijalne kulturne baštine, o čemu svjedoči ova knjiga.

U želji da doprinese rješavanju tih problema, Hrvatski školski muzej ovom će knjigom i izložbom upoznati suvremenike s povijesnim okolnostima nastanka Doma i prosvjetiteljskim nastojanjima generacije koja ga je gradila, s njegovom arhitekturom i projektantom Hönigsbergom, vlasničkim odnosima tijekom povijesti i presjekom svih njegovih stanara tijekom vremena te s kratkom poviješću Hrvatskoga školskog muzeja. U prvih 30 godina svoga postojanja Hrvatski učiteljski dom bio je ponos hrvatskog učiteljstva i to u međunarodnim okvirima, kao prvi takav dom u Monarhiji i drugi u Europi. U narednih 100 godina bio je žrtva otimačine i lošeg upravljanja. Stoga nas 134 godine povijesti Hrvatskog učiteljskog doma mogu poučiti o razlozima njegova procvata kao i o uzrocima njegove degradacije.

Obnova ovoga zaštićenog spomenika kulture morala bi razriješiti pitanje njegove buduće namjene, što je preduvjet cjelovite obnove i zalog njegove održivosti za buduće generacije. Nadamo se da će jednako tako ova publikacija biti osnovom za sustavnija promišljanja o tom problemu. U ovom spomeniku hrvatskom učiteljstvu i vrijednom primjeru arhitekture historicizma mjesto je isključivo stanarima koji će se zalagati za njegovo očuvanje i koji će njegovu baštinsku „auru” živjeti, nadograđivati i komunicirati ju s javnosti kao znanje i sliku važnog segmenta hrvatskog nacionalnog identiteta.

Vođen primjerom velike utemeljiteljske generacije učitelja na čelu s Ivanom Filipovićem, koja je izgradila Učiteljski dom i u njemu osnovala Hrvatski školski muzej te je polazeći od prosvjetiteljskih ideala vjerovala u znanje kao najveću društvenu moć, Hrvatski školski muzej realizirao je izložbu Hrvatski učiteljski dom i objavljuje istoimenu monografiju s ciljem iznalaženja cjelovitoga rješenja za Hrvatski učiteljski dom, a u svrhu zaštite i očuvanja ovoga kulturnog dobra za buduće naraštaje.

 

Anita Zlomislić

ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja

 

 

Uz izložbu „Hrvatski učiteljski dom“, 26. rujna održana je promocija znanstvene monografije „Hrvatski učiteljski dom“, autorica Anite Zlomislić, Sonje Gaćina Škalamera i dr.sc. Štefke Batinić (objava) nakon čega je uslijedila tribina „Obnova javnih zgrada u Zagrebu - teškoće i izazovi“ koja je organizirana u svjetlu, nadamo se, skore obnove Hrvatskog učiteljskog doma. Na tribini su sudjelovali mr. sc. Alan Braun, viši predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Dean Čizmar s Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, dr. sc. Dragan Damjanović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, mr. sc. Lana Križaj, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode  i dipl. ing. arh. Nikolina Radić Štivić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo. U raspravi je sudjelovala i dipl.ing.arh. Kristina Zloušić Idjaković, načelnica Sektora za upravljanje rizicima i provedbu programa zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture i medija. Tribinu je vodila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, gospođa Anita Zlomislić (objava).