Pedagoška djelatnost Hrvatskoga školskog muzeja

Do 2004. godine, kada je otvoreno radno mjesto muzejskoga pedagoga, pedagoške su programe izvodili kustosi Muzeja. Pedagoškom djelatnošću kontinuirano nastojimo privući pozornost djece i mladeži, upoznati ih s poviješću hrvatskoga školstva i sa školskim nasljeđem kao dijelom hrvatske kulturne baštine. U pedagoškim programima Hrvatskoga školskog muzeja sudjeluju djeca svih dobnih skupina te roditelji, odgojitelji, učitelji, osobe treće životne dobi, članovi udruga i posebnih odgojno-obrazovnih institucija i mnogi drugi. Najčešći su nam gosti učenici osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Tijekom svake godine u pedagoškim programima HŠM-a sudjeluje više od 6000 posjetitelja, a taj broj raste iz godine u godinu. Oblici suradnje Muzeja i odgojno-obrazovnih institucija mogu biti različiti: stručno vodstvo kroz stalni postav i tematske izložbe, muzejsko-pedagoške radionice, zajednički programi s odgojno-obrazovnim institucijama (izložbe, gostujuće radionice, predavanja i sl.). Mnoge su suradnje postale već tradicionalnima, poput one s Centrom za autizam, Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava, Centrom za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, Osnovnom školom Poliklinike SUVAG. Muzej neprekidno sudjeluje u Edukativnoj muzejskoj akciji (povodom Međunarodnoga dana muzeja) Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskoga muzejskog društva, a bio je i voditelj akcije davne 1999. (Od… do…) i 2017. (Tajne).

U okviru pedagoške djelatnosti Muzej svake godine u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike i Veleposlanstvom Japana objavljuje natječaje za sudjelovanje djece i mladih na međunarodnim izložbama dječje umjetnosti i stvaralaštva u Češkoj i Japanu. Posredujući, Muzej omogućava svojim krajnjim korisnicima (djeci i mladima) sudjelovanje na uglednim manifestacijama dječjega likovnog stvaralaštva, razmjenu iskustava i mišljenja preko likovne umjetnosti, a o njihovoj vještini i predanom radu mentora svjedoče svake godine i brojna priznanja i medalje za najbolje učeničke radove.

Muzej nudi devet stalnih muzejsko-pedagoških radionica te pedagoške programe uz svaku studijsku izložbu HŠM-a. Kako je izgledala i živjela nekadašnja pučka škola, lako možete saznati sudjelovanjem u nekoj od naših muzejskih radionica. Svaka od njih priča je za sebe. Kroz igru i druženje doznat ćete što je to krasopis, kakva je bila disciplina i što je gombalište, zašto su lijepo vladanje i marljivost na prvome mjestu u školi. Radionice se održavaju u rekonstruiranoj učionici iz 19. stoljeća uz odijevanje školskih odora. Prilagođene su različitim dobnim skupinama – od predškolske pa sve do treće životne dobi. Pedagoške programe Muzej izvodi i izvan svojega prostora u obliku pokretnih izložbi, radionica, predavanja i dr. Tijekom godine Muzej nudi i prigodne radionice povodom Božića, Uskrsa i poklada (maškare).


 

Idealan broj sudionika u muzejskoj radionici je 20 osoba ili prema dogovoru.

Najave i dogovori grupnih posjeta te sudjelovanja u ponuđenim radionicama na telefon Muzeja: 01 4855-716 ili elektroničkom poštom na adresu: idumbovic@hsmuzej.hr

 


 

Ivana Dumbović Žužić, prof., viša muzejska pedagoginja