RADIONICE

Hlapićeva čizmica

Trajanje: 45 minuta.
Korisnici: učenici osnovne i srednje škole, odrasli.

Djeca iz sirotišta i skloništa rijeko su imala mogućnost stjecanja više naobrazbe. Najčešće su nakon završetka niže pučke škole osposobljavana za praktična zanimanja koja su pružale šegrtske i strukovne škole. Što prije samostalno svoj kruh (za)služiti bilo je osnovno načelo u izobrazbi siročadi. Dječaci su svoj kruh nalazili kao šegrti u raznim zanimanjima, a djevojčice kao sobarice, služavke i pjestinje.

(Iz kataloga izložbe Kao Hlapić i Gita – siročad u Hrvatskoj potkraj XIX. i početkom XX. stoljeća autorice Štefke Batinić.)

U našem muzeju čuvaju se neke od učeničkih školskih radnji i zadaća koje su rješavali đaci tijekom obuke u šegrtskim školama. Jesu li bile teške ili pak posve lake, najbolje ćeš saznati iz prve ruke u našoj muzejskoj radionici! Mali i veliki posjetitelji mogu sudjelovati u posebnoj radionici ručnoga rada Hlapićeva čizmica. Uz priču učiteljice iz 19. stoljeća nastajat će čizmice. Kako i od čega, saznat ćete sudjelujući u toj radionici, a što ćete u njih staviti, to ovisi samo o vama!

 

 

Najave za radionice

Radionice je potrebno unaprijed najaviti preko on-line prijave,
na broj telefona +385 1 48 55 716
ili na e-mail: hsm@hsmuzej.hr

Maksimalan broj sudionika na muzejskim radionicama – 20 osoba.

Muzejske radionice organiziraju se za grupe (više od 7 osoba).

ONLINE PRIJAVA

USTANOVA
VAŠ KONTAKT