Hrvatski školski muzej

Povijest muzeja

Hrvatski školski muzej otvoren je 19. kolovoza 1901. prigodom obilježavanja 30. obljetnice postojanja Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora (HPKZ), strukovne udruge učitelja u čije se brojne zasluge na prosvjetnom i kulturnom polju ubraja i osnivanje Školskoga muzeja. Od osnutka do danas Muzej se nalazi u zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma, izgrađenoj 1889. godine zahvaljujući iznimnom zalaganju i aktivizmu hrvatskoga učiteljstva.

Osnovu muzejskoga fundusa sačinjavali su predmeti s izložaba učila koje su se održale u Zagrebu 1871. i 1892. godine, a građu su darovali i mnogi učitelji, škole, nakladnici i proizvođači učila. Reprezentativnu cjelinu iz prvoga muzejskog postava – rad učenika Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu pod mentorstvom profesora Hermana Bolléa za Svjetsku izložbu u Parizu 1900. godine – koja se nalazi i u današnjem stalnom postavu Muzeja, darovala je nakon završetka izložbe Kraljevska zemaljska vlada, koja je obećala i stalnu godišnju potporu Muzeju u iznosu od 1.000 kruna.

Muzejska je građa bila raspodijeljena u tri odjela: muzejski predmeti (historijski i moderni odsjek, ukupno 4935 predmeta), pedagoška knjižnica (historička školska knjižnica i opća pedagoška knjižnica, ukupno 2741 djelo) i arhiv (290 komada). Neposredno nakon otvorenja HPKZ je izdao katalog Muzeja s osnovnim podacima o sva tri odjela i popisom građe. Muzej je bio otvoren za posjetitelje dva puta tjedno – četvrtkom i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Za vrijeme Prvoga svjetskog rata Muzej prestaje s radom, a problemi se nastavljaju i u razdoblju između dva rata, kada se politički generirana raslojenost među hrvatskim učiteljstvom odražava i na rad Muzeja. Godine 1929. HPKZ prepušta Muzej Savezu hrvatskih učiteljskih društava (SHUD), a 1936. preuzima ga Jugoslavensko učiteljsko udruženje.

Tijekom Drugoga svjetskog rata muzejska je građa spremljena u sklonište zgrade. Nakon rata vlasnikom Muzeja ponovno postaje HPKZ i ostaje to do 1953. godine, kada ga preuzima Grad Zagreb i od kada je Hrvatski školski muzej jedna od gradskih kulturnih ustanova.

Stalni postav Muzeja otvoren 1951. rasformiran je već nakon tri godine. Od 1954. do kraja 20. stoljeća u Muzeju je održano oko 300 različitih tematskih izložbi. Od 2000. godine, kada je otvoren novi stalni postav, raste broj posjetitelja i kontinuirano se unapređuje komunikacija s posjetiteljima. Povremenim studijskim izložbama obrađuju se teme iz povijesti školstva, odgoja i obrazovanja i predstavlja građa iz muzejskoga fundusa.