IZLOŽBA

„Moje dječje dragocjenosti : donacije Hrvatskom školskom muzeju“

 


Organizator: Hrvatski školski muzej

Autorice: Sonja Gaćina Škalamera i Sanja Nekić

Za organizatora: Anita Zlomislić

Autorice kataloških jedinica: 

Štefka Batinić – Pedagoška knjižnica

Sonja Gaćina Škalamera – Arhivska zbirka

Kristina Gverić – Zbirka nastavnih sredstava i pomagala,

Zbirka radova učenika i nastavnika

Branka Manin – Zbirka udžbenika i priručnika

Sanja Nekić – Zbirka igračaka, Zbirka školske opreme i predmeta

Anita Zlomislić – Zbirka fotografija, Zbirka razglenica i slikovnog tiska

 

Pedagoški program: Ivana Dumbović Žužić

Marketing: Marijana Bračić

Tehnički suradnik postava: Fredy Fijačko

Oblikovanje vizuala i deplijana: Studio Imago

Tisak: Pozor d.o.o.

Trajanje: 27. siječnja do 21.  ožujka 2023.

Financirano sredstvima: Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

 

Izložba „Moje dječje dragocjenosti : donacije Hrvatskom školskom muzeju“, autorica Sonje Gaćina Škalamera Sanje Nekić otvorena je u 18. Noći muzeja 2023. u novoj  galeriji muzeja „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu. Prilikom svečanog otvorenja publici se obratila Anita Zlomislić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja koja se uz pozdrave prisutnima zahvalila pročelnici Emini Višnić i djelatnicima Gradskog ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo naglasivši kako je nakon skoro tri godine Hrvatski školski muzej ponovo u mogućnosti u svojim prostorima novom izložbom „Moje dječje dragocjenosti“ te drugim zanimljivim i raznolikim događanjima nastaviti suradnju s našim dosadašnjim posjetiteljima te novom publikom zainteresiranom za rad jedinog muzeja u Hrvatskoj specijaliziranog za povijest školstva. Istakla je da je jedan od ciljeva koji si muzej postavlja u narednom razdoblju da svojim  programima osigura život baštine u novim oblicima suvremenosti, s posebnim naglaskom na interpretaciju muzejske građe u kontekstu krize obrazovanja. Sanja Nekić, viša kustosica Hrvatskog školskog muzeja i jedna od autorica izložbe „Moje dječje dragocjenosti“ istaknula je kako su na izložbi prikazane vrijedne donacije, uspomene djetinjstva i školovanja koje muzej skuplja više od 120 godina s naglaskom na donacije iz druge polovice 20. stoljeća te je istakla da ćemo, samo ako sačuvamo uspomene, obogatiti kulturu sjećanja i sačuvati baštinu od zaborava. Između ostalih zahvalila se i donatoricama Gordani Vnuk i Iri Karlović koje su nazočile otvorenju. Donatorica Gordana Vnuk rekla je da je donirajući Školskom muzeju svoje uspomene iz djetinjstva 60-ih godina 20. stoljeća, igračke s kojima se igrala, bilježnice u kojima je pisala... omogućila dostupnost tih predmeta javnosti i budućim generacijama. Rekla je da je sve što možemo pronaći u podrumima i tavanima nečiji je život koji se ne smije baciti pa je pozvala sve da te predmete doniraju muzejima pri čemu je predstavila jedan „razred“ kojemu je bila „učiteljica“ i s kojim se voljela igrati, ocjenjivati ga i to posebno iz zalaganja, ali prema simpatijama za pojedinu igračku „đaka“.  Izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ured za kulturu Emina Višnić čestitala je Hrvatskom školskom muzeju na novom prostoru i izložbi te naglasila kako se uz pravu energiju i volju, usprkos teškim administrativnim okolnostima i devastirajućim posljedicama potresa može konstruktivno djelovati i ostvariti ciljeve. Prisjetila se suradnje s gospođom Vnuk te istakla kako su ljudi sretni što ponovo mogu obilaziti muzeje. Naglasila je da je Grad Zagreb od večeras bogatiji za jednu novu „Školicu“ u gradu, novu izložbu, galeriju i radionicu koje je proglasila otvorenima.

 

Izložba „Moje dječje dragocjenosti : donacije Hrvatskom školskom muzeju“, prikazuje izabrane donacije poklonjene muzeju zadnjih nekoliko godina s naglaskom na donacije gospođa Gordane Vnuk i Ire Karlović koje predstavljaju djetinjstvo 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Školski muzej čuva vrijedne donacije, uspomene djetinjstva i školovanja čime obogaćuje kulturu sjećanja i pamćenja na nestale svjetove djetinjstva u nama. Izložba ostaje otvorena do 11. ožujka 2023.

 

Sačuvaj svoje djetinjstvo i doniraj svoje uspomene Hrvatskom školskom muzeju!  

Izložba je i poticaj javnosti da se prisjeti svoga djetinjstva i školovanja, izabere predmet koji želi sačuvati od zaborava i donira ga muzeju (info na tel: 01 48 55 716 ili na e-mail: hsm@hsmuzej.hr)