IZLOŽBA

MOTIVI ZAVIČAJA – Ivan Rubčić (1886.-1940.), učitelj i fotograf

 


 

Organizator: Hrvatski školski muzej

Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla

Autorica: Elizabeta Serdar

Za organizatora: Štefka Batinić

Likovni postav izložbe: Ante Serdar

Skeniranje negativa na staklu: Foto studio Centar

Obrada fotografija: Staša Popadić

Pedagoški program: Ivana Dumbović Žužić, Hrvatski fotosavez

Marketing: Marijana Bračić

Tisak: Ars kopija d.o.o.

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18.

Trajanje: 16. svibnja do 15. lipnja 2022.

Financirano sredstvima: Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

  

Iznenađujuće eterični prikazi života i krajolika kroz foto objektiv učitelja Ivana Rubčića otkrivenih na 1088 staklenih fotoploča motivi su nove izložbe Školskog muzeja otvorene u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

 

Izložba „Motivi zavičaja – Ivan Rubčić (1886. – 1940.), učitelj i fotograf“ otvorena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u ponedjeljak 16. svibnja 2022. Među mnogobrojnim gostima izložbi su nazočili i izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek – gospođa Jelena Glavić Perčin, načelnica Sektora za arhivski, knjižničnu i muzejsku djelatnost, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa – gospođa Nevenka Pašalić, voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje te gospođa Madeleine Wolf, voditeljica Odjela za tehničku kulturu Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Na otvorenju izložbe publici se obratila gospođa Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla koja je pozdravila prisutne, zaželjela dobrodošlicu Hrvatskom školskom muzeju i čestitala na novoj izložbi. Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja dr. sc. Štefka Batinić istaknula je kako se i u prošlosti istražujući biografije i djelovanje učitelja u Školskom muzeju puno puta pokazalo da su uz svoj nastavni i školski rad djelovali i postizali zapažene rezultate na brojnim drugim područjima. Osim što su bili učitelji djeci i mladima, oni su bili i narodni prosvjetitelji, književnici, umjetnici, glazbenici, etnografi, a današnja nam izložba pokazuje i fotografi. S obzirom na to da je Hrvatski školski muzej zatvoren za javnost ravnateljica Batinić zahvalila se ravnateljici Franulić i Tehničkom muzeju što su u svom iznimno zgusnutom programskom i prostornom kalendaru našli prostor na ovu izložbu. Autorica izložbe mr. sc. Elizabeta Serdar, muzejska savjetnica, upućuje na sedam područja izložbe te ističe kako je učitelj Ivan Rubčić bio obrazovan i cijenjen čovjek koji se zbog službe često selio pa uočavamo povezanost mjesta u kojima radi s motivima koje fotografira. Osim krajolika često u središte fotografije stavlja čovjeka. Na kraju autorica Serdar zaključuje kako je učitelj Ivan Rubčić volio zavičaj i Hrvatsku te se nada kako će njegov rad i u budućnosti biti predmet interesa. Izložbu je otvorila gospođa Branka Kovačević, donatorica ove vrijedne zbirke. Autor likovnog postava izložbe je gospodin Ante SerdarIzložba ostaje otvorena do 15. lipnja ove godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18.

 

Iznenađujuće eterični prikazi života i krajolika otkriveni su na 1088 staklenih fotoploča (negativa) različitih formata koje je gospođa Branka Kovačević darovala Hrvatskome školskom muzeju 2019. godine. Ova obito vrijedna građa prikazuje različite motive, pojedinačne i skupne obiteljske portrete, različite događaje, krajolike Hrvatske, mjesta Gospić, Smiljan, Novalja, Split, Šibenik, Sisak, Letovanić... u periodu od 1910. do 1939. godine. Autor ovih snimaka bio je učitelj Ivan Rubčić, a ova izložba prikazuje najznačajnije dijelove ove vrijedne zbirke. Na fotografijama se nalazi i nekoliko dosad neobjavljenih snimaka vezano za Smiljan i Nikolu Teslu. Izložba ostaje otvoren do 15. lipnja ove godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

 

Zahvale

Branka Kovačević

Fredy Fijačko

Andrea Lipej

Davorka Obradović

Sanja Grković

 

Građa

Državni arhiv u Gospiću

Državni arhiv u Sisku

Gradski muzej Sisak

Hrvatski državni arhiv

Hrvatski školski muzej

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Muzej grada Zagreba

Tehnički muzej Nikola Tesla