ZBIRKE

Zbirka nastavnih sredstava i pomagala

Zbirka nastavnih sredstava i pomagala pruža uvid u didaktički oblikovane izvore spoznavanja i učenja te u različita pomagala za rad nastavnika i učenika. Od 1871. godine, kada je održana prva izložba učila u Zagrebu, prikupljaju se nastavna sredstva i pomagala korištena u nastavi osnovnih i srednjih škola iz svih područja današnje Hrvatske. Na izložbama su se učitelji upoznavali s novim učilima i mogućnostima unapređenja nastave. Neki se učitelji javljaju i kao inovatori kreirajući učila iz matematike, naprimjer 1880-ih Franjo Šimunović (računalo za razlomke, računalo s perlicama), Mirko Tkalec (Prausek-Tkalčevo računalo).

Gotovo 4000 muzejskih predmeta koji se nalaze u Zbirci datiraju od kraja 17. stoljeća do danas i pružaju uvid u različite oblike didaktičke transformacije, materijale, tehnike izrade i funkciju u nastavnom procesu. Najveći dio građe s kraja je 19. i iz prve polovine 20. stoljeća. Obuhvaćena su sredstva i pomagala iz svih nastavnih predmeta, a najstarija su vezana za nastavu zemljopisa – zemljopisne karte, globusi, zidne table i litografije.

U Zbirci nastavnih sredstava i pomagala čuvaju se učenički pribor (ravnala, šestari, pernice, pera) te anatomski modeli tijela (za nastavni predmet zdravoslovje), dijafilmovi, životinjski preparati (za prirodopis, prirodoslovlje), globusi i modeli ljudskih rasa (korišteni u nastavi zemljopisa i znanosti o čovjeku), a najviše je zidnih tabli. Zidne su table svojom mogućnošću prikazivanja širokoga spektra sadržaja korištene za gotovo sve nastavne predmete. Bile su svojevrstan multimedij nastave krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Predmete Zbirke nastavnih sredstava i pomagala Hrvatski školski muzej kontinuirano izlaže u stalnom postavu te na povremenim izložbama.


Kontakt

Zbirka nastavnih sredstava i pomagala

 

Kristina Gverić

viša kustosica

e-mail: kgveric@hsmuzej.hr