Zbirka igračaka

Zbirka igračaka najmlađa je zbirka Hrvatskoga školskog muzeja. Osnovana je 2018. godine uoči velike muzejske akcije prikupljanja građe Slatko sjećanje na djetinjstvo i pripremâ za izložbu Stoljeće djeteta u Hrvatskoj – djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću. Akcija i izložba realizirane su u 2019. godini. Tom je prigodom u novoosnovanu Zbirku igračaka prikupljeno oko 500 predmeta, među kojima su i vrijedne igračke domaćih proizvođača kao što su Tvornica igračaka Biserka iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, 25. maj iz Labina, zatim Mehanotehnika Izola iz Slovenije te igračke proizvedene u ostalim zemljama u okruženju. Prema vrsti građe u Zbirci se nalaze lutke, plišane, drvene i gumene igračke, društvene igre, razna vozila (automobili, kamioni, vlakovi, avioni…) te druge tradicionalne i različite igračke kojima su se igrala djeca od kraja 19. stoljeća do današnjih dana.

 

Vrijednu podskupinu čine lutke raznih veličina, boja i materijala poput popularnih Barbie lutki iz 60-ih godina 20. stoljeća pa sve do danas, prepoznatljivih velikih talijanskih lutki koje su krasile vitrine dnevnih boravka i spavaćih soba 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, a tu su i suvenirske i unikatne ručno izrađene lutke te svevremenske prepoznatljive gumene i plastične lutke domaćih tvornica igračaka, koje su i bile najdostupnije.

 

U Zbirci se čuvaju razne sitne drvene igračke kao što su drveni namještaj, posuđe ili kocke za slaganje, zatim mali dječji strojevi poput šivaće mašine, pegle, perilice rublja, hladnjaka, pećnice i sl. Vrlo zanimljive su i društvene igre – različite inačice poznatih igara Čovječe, ne ljuti se, Lotto ili Domino (prvi primjerci iz 30-ih godina 20. stoljeća), zatim različite serije i kompleti Lego kocki, ali i igre koje su danas pomalo zaboravljene poput Mlina, Potapanja brodova, Halme ili dobrog starog pikulanja.

 

Osim sentimentalne vrijednosti koje predmeti u Zbirci igračaka imaju ne samo za bivše vlasnike nego i za one kojima su takve ili slične igračke bile dio djetinjstva, sve je važnija njihova dokumentarna i povijesna vrijednost kao izvora za interdisciplinarno proučavanje djetinjstva, odrastanja i kulture života.

 

Građa se kontinuirano prikuplja – pretežito donacijama i manjim dijelom otkupom.


Kontakt

Zbirka igračaka

 

Sanja Nekić

viša kustosica 

e-mail: snekic@hsmuzej.hr