ZBIRKE

Zbirka školske opreme i predmeta

Zbirka školske opreme i predmeta kao samostalna muzejska zbirka postoji od 2011. godine. Obuhvaća više od 1500 predmeta nastalih od kraja 18. do početka 21. stoljeća. Riječ je o školskom pokućstvu (klupe, stolci, katedre, ormari), školskim zvonima, zastavama, školskim torbama, pečatnjacima starih škola, prosvjetnih i pedagoških udruga, školskim odličjima i medaljama, odorama, značkama, osobnim predmetima učitelja i drugim predmetima koji svjedoče o školskom životu u protekla dva stoljeća.

Zbirka je heterogena i zbog različitih vrsta predmeta, njihovih dimenzija te materijala izrade i zbog njihove funkcije. Predmeti su prikupljani donacijama ili otkupima od različitih proizvođača školske opreme, škola i drugih prosvjetnih, pedagoških i kulturnih ustanova i društava te pojedinaca, među kojima su bili istaknuti profesori, pedagozi, učitelji i dječji pisci.

Stoga Zbirka školske opreme i predmeta danas ima povijesno, obrazovno, a dijelom i umjetničko značenje i vrijedan je izvor za proučavanje povijesti školstva, a s obzirom na kontinuirano prikupljanje suvremenih predmeta, dobiva i dokumentarnu funkciju. Usto pruža neizostavan materijal za rekonstrukciju ambijenta karakterističnih učionica pojedinih razdoblja razvoja školstva – od stare učionice 19. stoljeća do primjene prvih računala u obrazovanju i prve kompjutorske učionice u Hrvatskoj.


Kontakt

Zbirka školske opreme i predmeta

Sanja Nekić
viša kustosica

e-mail: snekic@hsmuzej.hr