Bertuchovo slikovno carstvo: otkrij tajne dječje enciklopedije

"Slikovnica je za dječju sobu jednako bitan, ako ne i potrebniji, dio opreme kao i kolijevka, lutka ili drveni konjić."
Friedrich Justin Bertuch


 

Organizator izložbe: Hrvatski školski muzej

Za organizatora: Branka Manin

Autorica izložbe/koncepcija izložbe, autorica kataloških jedinica i tekstova: Kristina Gverić

Autorica likovnog postava izložbe, grafičko oblikovanje izložbe i promidžbenog materijala, obrada fotografija: Lana Krpina

Suradnici: Darko Juričić, Dario Jelinčić

Tehnički suradnik, fotograf: Fredy Fijačko

Marketing: Marijana Bračić

Pedagoški programi: Ivana Dumbović Žužić, Kristina Gverić

Tehnička izvedba postava: Ars kopija d.o.o., Lanović usluge d.o.o., Tursan – obrt za ličenje

Multimedija: Digital Data d.o.o.

Izložba je financirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Trajanje izložbe: od 7. ožujka do 31. kolovoza 2016 (produžena do 22. listopada 2016.)


 

Listajući danas dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, spoznajemo da je svijet u kojem živimo konstantan, a ujedno i tako promjenjiv. Među ljudima je uvijek postojala želja i potreba za traganjem, istraživanjem, otkrivanjem bližega i daljega okruženja. Prisutna je i potreba za znanjem, širenjem znanja, te pedagoška osviještenost. Prilagođivanje i približavanje stečenoga znanja, svijeta odraslih, djeci osnovna je ideja tvorca dječje slikovne enciklopedije Bilderbuch für KinderSlikovnica za djecu Friedricha Justina Bertucha.

Bertuchova enciklopedija nastala je od 1790. do 1830. godine u Weimaru, tadašnjem kulturnom središtu Njemačke, ali i Europe. U okruženju u kojem djeluju i stvaraju Goethe, Schiller i Herder, Bertuch, pokrovitelj umjetnosti i "biznismen", stvara sve preduvjete koji su omogućili i utjecali na izdavanje, kako mnogi danas smatraju, prve dječje slikovne enciklopedije. Taj, kako ga danas nazivaju, otac slikovnice jedan je od osnivača umjetničke škole čiji su profesori i učenici stvarali ilustracije za buduću Slikovnicu. On je i izdavač književno-kritičkih novina te novina, časopisa, posvećenih modi, u kojima su ilustracije imale značajnu ulogu i u kojima su se svakoga mjeseca objavljivali i sadržaji iz Slikovnice. Osnivač je i tvornice za proizvodnju umjetnoga cvijeća, u kojoj je zapošljavao samo djevojke iz srednje klase da bi im pomogao u održavanju njihove egzistencije. Jedna od radnica bila je Christiana Vulpius, poslije Goetheova supruga. Bertuch je vodio poslovno carstvo, sa svim spomenutim djelatnostima, pod nazivom Repozitorij regionalne industrije te je zapošljavao 10% ukupnoga stanovništva Weimara.

Uz poslovno, Bertuch je stvorio i pravo slikovno carstvo, enciklopediju za djecu u 12 svezaka, na 1185 stranica i sa 6000 ilustracija, izdanu u oko 3000 primjeraka. Izdanja su izlazila i u drugim važnim europskim središtima, primjerice u Pragu i Beču. Bertuch, kao i Komenský u svojem djelu Orbis Sensualium Pictus, čitatelju uvijek na lijevoj strani nudi slikovni prikaz, a na desnoj činjenice o prikazanom. Prvenstvo slike u percepciji čitatelja jasan je znak da je zornost autorov osnovni pedagoški princip. On ističe da ilustracije moraju biti lijepe i uredne te da ne smiju biti komplicirane i na taj način zbunjivati dječju maštu. Tekstovi moraju biti sažeti, jasno koncipirani i prilagođeni djeci. Svijet predstavljen slikovnicom djetetu je čudan, nepoznat i dalek, taj svijet dijete ne može vidjeti u svojem bližem okruženju, ono ne sudjeluje u tom svijetu. Slikovnica je ta koja ga vodi, koja djetetu taj svijet otkriva, u kojem ono onda funkcionira kao aktivni sudionik te se tako postiže osnovna svrha, a to je učenje. To isto Hrvatski školski muzej želi postići izložbom Bertuchovo slikovno carstvo.

Na svoj 115. rođendan Muzej predstavlja građu koja mu je darovana u prvoj godini njegova postojanja. Te davne 1901. godine Muzej je primio vrijednu donaciju Niže pučke učione iz Rakovca iz ruku učitelja i upravitelja škole Andrije Filkovića. Danas predstavljamo 115 godina čuvanih, gotovo cjelovitih, sedam svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu, izdane u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Muzej jedini u Hrvatskoj čuva tu građu u spomenutom obujmu i obliku. Izložbom želimo hrvatsku javnost, pedagošku javnost i naše posjetitelje, djecu i učenike, upoznati s ovim vrijednim ostvarenjem jednoga zanimljivog entuzijasta, erudita, europskoga intelektualca koji je živio na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Želimo i podsjetiti na to da je Hrvatski školski muzej jedina ustanova u Hrvatskoj koja sakuplja, čuva i izlaže građu vezanu za povijest školstva, ustanova koja čuva priče naših škola, učenika i učitelja.

Bertuch je svojom Slikovnicom za djecu učinio isto ono što Hrvatski školski muzej čini svih svojih 115 godina postojanja: odgaja i obrazuje, bilježi, evidentira, determinira i posprema svijet oko sebe da bi ga sačuvao za buduće naraštaje.

Kristina Gverić