IZLOŽBA

„Šiljilo – istinita priča“


 

Organizator: Hrvatski školski muzej

Autorica izložbe i kataloga: Kristina Gverić

Za organizatora: Anita Zlomislić

Likovni postav izložbe i oblikovanje: Kristina Gverić

Lektura: Kristina Gverić

Fotografije i ilustracije: Hrvatski školski muzej

Pedagoški kutak i video prezentacije: Kristina Gverić

Marketing: Marijana Bračić

Radionički program: Ivana Dumbović Žužić i Kristina Gverić 

Mjesto održavanja: Hrvatski školski muzej, Školica za 5, Hebrangova 5, Zagreb

Vrijeme trajanja: 30. 3. – 13. 5. 2023. 

Financirano sredstvima: Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

 

U galeriji Hrvatskog školskog muzeja „Školica za 5“, u Hebrangovoj 5 u Zagrebu, otvorena je izložba „Šiljilo – istinita priča“ koja nas vraća među klupe, u prve školske dane.

Na svečanom otvorenju brojnim uzvanicima obratila se ravnateljica Hrvatskog Školskog muzeja, gospođa Anita Zlomislić koja je pozdravila nazočne i zahvalila donatorici gospođi Jasni Radulović čija zbirka šiljila čini okosnicu ove zanimljive izložbe. Naglasila je kako u galeriji „Školica za 5“ u kratko vrijeme otvaramo već drugu muzejsku izložbu koja javnosti predstavlja dio bogate građe Školskog muzeja i najavila nove izložbe i projekte u ovom novom muzejskom prostoru koji će obogatiti kulturnu ponudu našeg grada. Autorica izložbe, gospođa Kristina Gverić, više kustosice Školskog muzeja istakla je kako se u Zbirci nastavnih sredstava i pomagala čuva preko 200 muzejskih predmeta koji su se koristili za brušenje, oštrenje i šiljenje olovaka i naglasila kako je upravo donacija gospođe Radulović, koja je muzeju darovala 191 šiljilo, iz perioda od 1977. do 1984. godine,  značajna jer svjedoči jednom vremenu, a bit će trajno sačuvana kao dio fundusa našeg muzeja. Izaslanik Gradonačelnika grada Zagreba i predstavnik Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, gospodin Veljko Mihalić  sa zadovoljstvom je ustvrdio kako je prostor galerije koji je dodijeljen muzeju, jer je zgrada muzeja oštećena u potresu i čeka obnovu, ostvario svoju namjenu u kojoj građu muzeja, vrijednu kulturnu baštinu, prezentira javnosti. Naglasio je kako je galerijski prostor Školskog muzeja u kratkome vremenu postao dio kulturne i turističke ponude grada Zagreba te se Hrvatski školski muzej pokazao kao predvodnik sličnih projekta. Pohvalivši  izložbu kao stvarnosnu, emotivnu i nostalgičnu svečano ju je otvorio. Otvorenju izložbe nazočila su i djeca i odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Sveti Vinko te učenici 6-ih razreda Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, Zagreb, koji su nakon otvorenja prisustvovali zanimljivim radionicama osmišljenima uz izložbu.

Na izložbi „Šiljilo – istinita priča“ možete vidjeti i najstarija šiljila koja muzej čuva kao i raznovrsne gumice za brisanje, olovke i pernice. Također je prikazana i povijest razvoja šiljila od prvih konstrukcija šiljila, prvih proizvođača, ali i modernih šiljila današnjice. 

 

 

Opseg izložbe: 270  originalnih predmeta,  3 video prezentacije, 9 panoa, 2 uvećanja fotografija