IZLOŽBA

„BRŠLJAN I SMILJE – KRASNO BILJE“


 

Organizator: Hrvatski školski muzej

Autorica izložbe i kataloga: dr.sc. Štefka Batinić

Za organizatora: Anita Zlomislić

Likovno oblikovanje izložbe i kataloga: Organizirano oblikovanje d.o.o.

Stručni suradnik na izložbi i autor tekstova u katalogu: dr. sc. Frano Dulibić

Recenzenti: prof. dr. sc. Berislav Majhut i prof. dr. sc. Dragan Damjanović

Autorice kataloških jedinica: Sonja Gaćina Škalamera i Anita Zlomislić

Autorice tekstova u katalogu: Vanja Jajić i Snježana Marić, Školska knjiga

Lektura i korektura: Gordana Malnar

Marketing: Marijana Bračić

Pedagoški program: Ivana Dumbović Žužić

Tehnički suradnik na izložbi i skeniranje građe: Nikica Renić

Skeniranje građe: Filip Sunđi

Fotografije: Fredy Fijačko

Video: Marko Milovac

Mjesto održavanja: Hrvatski školski muzej, Školica za 5, Hebrangova 5, Zagreb

Vrijeme trajanja: 26. 10. -  9. 12. 2023.

Tisak: Grafički zavod Hrvatske

Ostala suradnja: Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica, Nino Tomšić, Dugo Selo

Financirano sredstvima: Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

 

 U galeriji  Hrvatskog školskog muzeja“ Školica za 5“ otvorena je izložba „Bršljan i Smilje – krasno bilje : uz 150. obljetnicu dvaju hrvatskih dječjih časopisa“ autorice dr. sc .Štefke Batinić. Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić pozdravila je sve prisutne i naglasila važnost dječjih časopisa kako danas tako i kroz povijest. Dječji časopisi kroz svoj sadržaj kombiniraju pouku i zabavu mimo standardnog školskog programa te imaju važnu ulogu u poticanju talenata. Istakla je kako misija škole nije samo obrazovanje već i odgoj, ona bi trebala poticati društvene, ali i estetske vrijednosti pa su dječji časopisi ona važna nadogradnja u tom procesu i danas, usprkos tehnologiji, jer je odgoj kompleksan fenomen. Autorica izložbe dr. sc. Štefka Batinić rekla je kako se dječji časopisi u Hrvatskoj javljaju i afirmiraju kao medij u 19. stoljeću te da pružaju zanimljiv istraživački potencijal za sve koji se bave istraživanjem povijesti djetinjstva. Izložba daje uvid u kontekst pokretanja i razvoja dva najpoznatija dječja časopisa u 19. stoljeću, njihova osnovna obilježja i koncepcije te otkriva urednike, autore i suradnike koji su ih stvarali. Premda Bršljan Smilje nisu naši prvi dječji časopisi, prvi časopis Bosiljak izlazi 1864. godine, ova dva časopisa ipak su znakovita po vremenu u kojem nastaju, sličnog su profila, naglašavaju važnost slikovne komponente, oba su funkcionirala na tržišnoj osnovi, zahvaljujući pretplatnicima, u vrijeme kada je nepismenost u nas bila i do osamdeset posto. Bršljan je, premda je bio kraćeg vijeka, bio naš prvi dječji časopis s ilustracijama u boji dok je Smilje, naš najdugovječniji časopis, izlazilo čak 73 godine. Autorica Batinić na kraju se zahvalila svima koji su sudjelovali na stvaranju izložbe i kataloga koji izložbu prati. Stručni suradnik na izložbi dr. sc. Frano Dulibić, s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zahvalio se na uspješnoj suradnji ravnateljici Zlomislić, autorici Batinić te dizajneru Damiru Gamulinu. Naglasio je kako upravo prateći razvoj ovih časopisa i pionire koji su ih stvarali, oni pokazuju koliko smo otišli naprijed. Časopisi su bili prozor u svijet i širili su učeničke interese u donosu na školske programe. Istakao je kako unatoč tome što tiskani mediji gube utrku s elektronskim medijima ipak možemo reći kako idemo naprijed te je u tom optimističnom ozračju otvorio izložbu. Dizajn izložbe potpisuje studio „Organizirano oblikovanje“. Izložbu su financijski poduprli Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija te Školska knjiga.

 

Izložbom „Bršljan i Smilje – krasno bilje“ predstavljena su dva dječja časopisa pokrenuta 1873. godine. Oba su plod učiteljskoga djelovanja u drugoj polovini 19. stoljeća, koje je podrazumijevalo i angažman na stvaranju primjerenoga štiva za djecu. Izložba prikazuje doprinos ovih časopisa dječjoj književnost, govori o kontekstu njihova pokretanja, njihovoj ulozi s gledišta školskog i svakodnevnog života učenika nižih razreda osnovnih škola, ali i iznimnoj likovnoj i grafičkoj dimenziji  koja je vrijedna i zajednička za oba časopisa u kojima su isustratori bili i Menci Clement CrnčićAndrija MurovićJulije MeissnerVilko Gliga Selan i drugi.

 Izložba je otvorena u galeriji „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu do 9. prosinca 2023