IZLOŽBA

'Od vlastite učionice do vlastite sobe'


Organizatori: Hrvatski školski muzej i Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Autorica izložbe: Tihana Bertek

Za organizatora: Anita Zlomislić i Tihana Bertek

Umjetnice: Petra BalekićKlasja HabjanAgata LučićAnamarija Kvas

Istraživačice i autorice tekstova: Tihana BertekPaula ĆaćićLana Perišić

Podrška u istraživanju: Štefka Batinić

Dizajn i grafičko oblikovanje: Barbara Bjeliš Studio Kanu

Tipografija: Gim NouveauBorjan Pavlek

Marketing: Marijana Bračić i K-zona

Tehnički postav izložbe: Nikica Renić

Mjesto održavanja: Hrvatski školski muzej, Školica za 5, Hebrangova 5, Zagreb

Vrijeme trajanja: 16. 4. - 11. 5. 2024.

Tisak publikacije: Sveučilišna tiskara d.o.o

Tisak izložbe: Ars kopija

Financirano sredstvima: Grad Zagreb i Zaklada Kultura Nova

 

 

U galeriji Hrvatskog školskog muzeja“ Školica za 5“ otvorena je izložba "Od vlastite učionice do vlastite sobe" u organizaciji muzeja i Prostora rodne i medijske kulture 'K-zona. Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić pozdravila je sve prisutne te istakla kako su tri učiteljice koje su umjetničkim radovima predstavljanje na ovoj izložbi, Marija Jambrišak, Ivana Hirschmann i Natalija Wickerhauser bile profesorice na Ženskom liceju, a Licej je bio prekretnica u obrazovanju žena po čemu je Hrvatska, u tom dijelu, bila prva u Monarhiji. Ove učiteljice otvorile su vrata sveučilišnom obrazovanju žena 1901. godine. Ravnateljica Zlomislić naglasila je da je ovo samo jedan segment istraživanja građe muzeja koji otvara prostor novim istraživanjima. Autorica izložbe Tihana Bertek rekla je kako se izložba "Od vlastite učionice do vlastite sobe" naslovom referira na esej "Vlastita soba" Virginije Woolf o ulozi i položaju žene u društvu i književnosti, a tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj. Namjera izložbe je upoznati građanstvo s baštinom koju Školski muzeji čuvaju te doprinijeti edukaciji šire javnosti, promičući pritom ravnopravnost spolova, a ova suradnja muzeja i 'K-zone' tome će doprinijeti. Autorica Bertek zahvalila se na suradnji Hrvatskom školskom muzeju, umjetnicama Petri BalekićKlasji HabjanAnamariji Kvas i Agati Lučić te dizajnerici izložbe Barbari Bjeliš. Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Veljko Mihalić, voditelj Odjela za knjigu, vizualnu umjetnost, muzeje i baštinu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo pozdravio je prisutne u ime Gradonačelnika i svoje, a posebno je istakao učiteljicu Mariju Jambrišak koja se zalagala za bolje obrazovanja žena te ravnopravnost učiteljica i učitelja. Čestitao je Hrvatskom školskom muzeju i 'K-zoni' na ovom partnerstvu koje je na muzeološki način predstavilo doprinos žena u obrazovanju u nas. Zaključio je kako izložba prikazuje nastojanja oko rodne ravnopravnosti te doprinos ovih učiteljica koje su svojim djelovanjem obogatile kulturu i obrazovanje u gradu Zagrebu toga vremena te je otvorio izložbu. Izložba je otvorena do 11. svibnja 2024.

Izložba "Od vlastite učionice do vlastite sobe" posvećena je počecima ženskog gimnazijskog obrazovanja u Zagrebu te tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj kroz priču o tri učiteljice: Mariji Jambrišak, Ivani Hirschmann i Nataliji Wickerhauser. Izložba je dio projekta K-zone i Školskog muzeja koji aktivira arhivsku građu, otvarajući prostor za nove perspektive i umjetničke interpretacije, a namjera je upoznati građanstvo s baštinom koju čuvaju muzeji te doprinijeti edukaciji šire javnosti, promičući pritom rodnu ravnopravnost. Životne puteve i pustolovine ovih triju prosvjetarki ilustrirale (i animirale) su Petra Balekić, Klasja Habjan, Anamarija Kvas i Agata Lučić.

 

 

Događanja povodom izložbe

Ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 19 sati, Školica za 5 (Hebrangova 5) - “Zapisci i pikanterije iz života učiteljica”, neformalni razgovori s istraživačicama na projektu – Lanom PerišićPaulom Ćaćić i Tihanom Bertek.

 

Utorak, 30. travnja 2024. u 19 sati, Školica za 5 (Hebrangova 5)  -  predavanje dr. sc. Ide Ograjšek Gorenjak, doc., s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu, o Ženskom liceju u Zagrebu.

 

Četvrtak, 18. travnja 2024. u 19 sati, Školica za 5 (Hebrangova 5) - razgovor s umjetnicama Petrom BalekićKlasjom HabjanAnamarijom Kvas i Agatom Lučić, autorom tipografije Borjanom Pavlekom i autoricom vizualnog identiteta izložbe Barbarom Bjeliš - Studio Kanu.